• Van Oldenbarneveldtstraat 92-3
  • Postbus 471 6800 AL Arnhem
  • (026) 377 97 97
  • sbh@sbh.nl

32 plaatsen Ambiq Hoogeveen

Een locatie van orthopedagogisch centrum Ambiq aan de Voltastraat in Hoogeveen is uitgebreid met 32 eenheden voor zeer intensieve behandeling (ZIB) van jongeren. Het bestaande behandelgebouw is vergroot met therapie-, onderwijs- en kantoorruimten. Aan de overkant van de straat zijn in twee gebouwen de 32 wooneenheden gerealiseerd.

De locatie ligt in de bocht naar een scholencomplex en grenst aan een groot industrieterrein. Aan de straatzijde is een woongebouw in twee lagen ontworpen die het binnengebied afschermt van de straat. Aan de achterzijde, grenzend aan de tuinen van de achterliggende woningen, zijn alle vertrekken op de begane grond gesitueerd. Behalve stedenbouwkundig sluit deze verdeling ook goed aan bij de behandeling van de jongeren. De meest intensieve groep woont en slaapt op één laag waardoor toezicht en controle op een vanzelfsprekende manier wordt geborgd. Bij het gebouw in twee lagen liggen de zit-slaapkamers op de verdiepingen en hebben de jongeren meer vrijheden. Op de koppen, aan het eind van de gang, zijn twee kamers samen te voegen tot een mini-appartement voor jongeren die niet in een groep kunnen functioneren, maar ook niet zelfstandig zijn.

Omdat de locatie een overgang is van rijtjeswoningen naar een groot scholencomplex sluiten de gebouwen qua massa aan bij de woningen, maar zijn ze als zelfstandige volumes vorm gegeven. Overstekken en afgeronde hoeken versterken die zelfstandigheid. Het in het oog springende metselwerk van in waalformaat gezaagd natuursteen geven een levendig beeld en versterken het eigen karakter.