• Van Oldenbarneveldtstraat 92-3
  • Postbus 471 6800 AL Arnhem
  • (026) 377 97 97
  • sbh@sbh.nl

Orthopsychiatrie Woenselsepoort Eindhoven

Het gebouw voor Forensische Jeugdpsychiatrie huisvest drie groepen van acht patiënten waarvan twee groepen zijn gesitueerd op de begane grond en een op de verdieping. Ook op de verdieping gelegen zijn kantoor- en gespreksruimten ten behoeve van de behandelaars. Aan de achterzijde van het gebouw, tussen groep 1 en 2, is de separeerunit gesitueerd. Elke groep is onderverdeeld in twee clusters van vier patiëntenkamers. Bij groep 1 zijn dit 2x4 slaapkamers. Bij de andere twee groepen is er voor een differentiatie gekozen in de kamergrootte. Groep 2 en 3 hebben een cluster van 4 slaapkamers (+1 rustkamer) en een cluster van 4 zit-/slaapkamers. Elke cluster heeft in deze een eigen gemeenschappelijke ruimte welke zijn te overzien vanuit één verpleegpost op de groep. De zit-/slaapkamers op de begane grond zijn bedoeld voor groepsongeschikte patiënten, op de verdieping zijn deze bedoeld voor de resocialisatie.
Het gebouw is gepositioneerd in een bosrijke omgeving welke is vertaald in een verticale gevelindeling van baksteen waartussen verdiepingshoge glasvlakken. De verschillende functies gelegen in het gebouw zijn in de gevel tot uitdrukking gebracht door een verschil in indeling en materialisering. Het hoofdvolume heeft een gesloten en anoniem karakter. De appartementen hebben daarentegen een open en lichte uitstraling uitgevoerd in een platen gevelbekleding. Het geheel wordt bijeen gehouden door een alles omvattend stalen
frame waarin het ook een deel van de perimeter beveiliging is opgenomen. Dit stalen frame vormt tegelijkertijd de begrenzing van de groepsgebonden buitenruimte.