• Van Oldenbarneveldtstraat 92-3
  • Postbus 471 6800 AL Arnhem
  • (026) 377 97 97
  • sbh@sbh.nl

Kliniek De Valkenberg Nijmegen

Met het oog op toekomstige veranderingen binnen de geestelijke gezondheidszorg is de kliniek vrij indeelbaar ontworpen. De ouderen wonen per verdieping in groepen van 11 cliënten met een eigen kamer met sanitair en per groep een gezamenlijke huiskamer met keuken. De nieuwe gebouwen kenmerken zich door een informele en zachte zijde aan de boomweide, waar wandelpaden de verschillende gebouwen ontsluiten en een formele en zakelijke zijde aan de ontsluitingsroute voor gemotoriseerd verkeer. Ook de Valkenberg heeft een informele en uitnodigende uitstraling aan de boomweide. Aan deze zijde bevinden zich per laag de woonkamer met keuken en multifunctionele ruimte. De woonkamers zijn voorzien van grote glaspuien om op deze manier veel daglicht en een betrokken gevoel met de boomweide te creëren. Aan de zachte zijde bevindt zich eveneens de hoofdentree die zich manifesteert
door een subtiele vervorming van de gevel, ingeleid door een hellingbaan. De zachte gevel is opgebouwd uit verdiepingshoge verticale planken fijn bezaagd Platohout. Bij de entree en de buitenruimtes is het hout glad geschaafd. De formele gevel is opgebouwd uit betonelementen verlijmd in een streng patroon.