De Geelgors  |  Voorst



Discipline:    Architectuur
      
Typologie:    Onderwijs & sport
      
Jaar:    2012
      
Team:    Gerrir Goudkuil, Gijs Klomp, Arend van Maanen, Vincent Zevenhuizen en Albert Nass
      
Opdrachtgever:    Pro Persona

Sportgebouw  “De Geelgors”  is gesitueerd aan de rand van het landgoed van orthopedagogisch centrum de Beele, Pluryn Werkenrode Groep.

Het gebouw bestaat uit twee lagen. Op de begane grond bevinden zich de sportzaal, de MT-ruimte, een fitnessruimte en een multifunctionele ruimte. Op de verdieping liggen vier multifunctionele ruimten, een muzieklokaal en kantoren. De ruimten die in de avonduren en in het weekend door de buurtbewoners gebruikt worden, zijn gelegen op de begane grond en zijn bereikbaar via de hoofdentree. De functies op de verdieping worden door de opdrachtgever gebruikt en zijn via een tweede entree onder een overstek bereikbaar.

Tussen de sportzaal en de multifunctionele ruimte is een podium c.q. opslagruimte gepositioneerd. Deze ruimte wordt aan twee zijden afgesloten door schuifwanden. Zo is de mogelijkheid ontstaan om de sportzaal te gebruiken als theaterzaal. Door de wand aan de sportzaalzijde open te schuiven, wordt een podium gecreëerd. Op de verdieping is tussen de sportzaal en de MT-zaal een ruimte gelegen die én als observatieruimte voor de MT kan fungeren én als regieruimte voor een theatervoorstelling. Voor een klein en intiemer podiumoptreden (bijv. een jazzconcert) bestaat de mogelijkheid om de wand aan de zijde van de multifunctionele ruimte open te schuiven. Voor dorpsactiviteiten (zoals rommelmarkten) kan men de twee ruimten tegelijk gebruiken door twee wanden gelijktijdig open te schuiven. Zo ontstaat er een grote overzichtelijke ruimte.

De extra mogelijkheden die de doordachte, functionele indeling van het ontwerp geeft, maakt het gebouw uitermate geschikt voor het dubbelgebruik dat de opdrachtgever voor ogen had. Voor de gevel is uit duurzaamheidsoverweging gekozen voor onbehandeld Western red cedar. Door de spiegeling van de bomen in het glas wordt het gebouw volledig opgenomen in de groene omgeving.























< terug naar het overzicht