Sterrenberg  |  Nijmegen



Discipline:    Architectuur, Interieur
      
Typologie:    Zorg, Werken, Herontwikkeling
      
Jaar:    2012
      
Team:    Twan Verheijen en Rob van der Meer
      
Opdrachtgever:    Pro Persona

De verbouwing verbouwing van het hoofdgebouw Sterrenberg is onderdeel van het masterplan Herontwikkeling GGz locatie Nijmeegsebaan.

Het hoofdgebouw ligt aan de noordzijde aan de boomweide en is in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd als blindeninstituut naar ontwerp van architect Jan Strik. De oorspronkelijk heldere structuur en ruimtelijke opzet was na verschillende verbouwingen gedegradeerd tot een onoverzichtelijk en donker labyrint met een “verzuild” gebruik waar cliënten en personeel  elk hun eigen ruimtes hadden. Ontmoeting en interactie tussen cliënten, personeel en bezoek was minimaal en moeizaam.
De nieuwe zorgvisie beoogde een gemêleerd gebruik van het gebouw waarbij cliënten, medewerkers en bezoekers op een gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van de publieke ruimtes en een ambiance aanwezig is die uitnodigt tot ontmoeting en gesprek.
Daarnaast wordt een groeiende groep extramurale cliënten ambulant behandeld in het vernieuwde hoofdgebouw. Juist deze groep moet zich in het gebouw veilig voelen maar ook andere cliënten kunnen ontmoeten en de cliëntenraad of vertrouwenspersoon kunnen bezoeken.

De begane grond is getransformeerd tot een meervoudige open ruimte. Ten behoeve van de oriëntatie en veiligheid zijn zichtlijnen hersteld of gecreëerd. De centrale hal, receptie, restaurant, wachtruimtes en de ontmoetingsruimte voor cliënten lopen in elkaar over waarbij de privacy voor cliënten gewaarborgd. De kiosk van en voor cliënten heeft een prominente plaats gekregen in deze ruimte. Er is een loungehoek waar cliënten elkaar kunnen ontmoeten en een door cliënten gerunde bibliotheek.  Centraal ligt een facilitair blok met receptie, toiletten en de restaurantkeuken. Deze keuken wordt buiten de openingstijden d.m.v. een transparant RVS gordijn afgesloten.
Om de hoogteverschillen van het terrein te compenseren heeft Jan Strik de begane grond op een sokkel geplaatst. Richting boomweide is de gesloten basaltgevel van de sokkel een barrière. Door op de hoek van de sokkel een trap te maken wordt de wand “verzacht” en ontstaat er een zichtrelatie en wandelroute tussen het hoofdgebouw en boomweide. De ruimte onder de nieuwe trap vormt de entree naar het vergadercentrum in het souterrain met vijf vergaderzalen en voorzieningen.
Op de verdieping is de functie van het auditorium hersteld en via een monumentale trap in de foyer direct bereikbaar vanuit de centrale hal.
 






























< terug naar het overzicht